Frågor
& svar

Bollerup – En stiftelsedriven gymnasieskola

Cirka 250 elever studerar och bor på Bollerup, med fokus på antingen Lantbruk eller Häst. Här finns plats för både dem som vill börja arbeta direkt efter gymnasiet och för dem som planerar att studera vidare. Oavsett om du tar med egna djur eller inte, erbjuder Bollerup en trygg och inspirerande miljö för alla.

Vi prioriterar elevens utveckling samt djurens och naturens välbefinnande. Här växer gemenskapen fram och skapar vänskapsrelationer för livet. Välkommen till oss!

Bollerup är en plats med anor

Lagmannen Tage Ludvig Sylvan anses vara upphovsman till Bollerup som utbildningsplats. Som borgmästare i Ystad tog han över Bollerup 1844 och var en man med innovativa idéer som hade stor betydelse för jordbrukets utveckling. Som jordbrukare var han långt före sin tid; han investerade i moderna maskiner från England, inklusive självgående lokomobiler och ångdrivna tröskor – teknologier som aldrig tidigare setts i Sverige. Med tiden blev han allt mer förmögen, och talesättet ‘Rik som Sylvan’ blev välkänt på Österlen.

Tage Ludvig Sylvan

Bollerups Lantbruksinstitut drivs idag av stiftelsen Lagmannen Tage Ludvig Sylvans Lantbruksinstitut Bollerup, som grundades genom Sylvans testamente i slutet av 1800-talet. Verksamheten startade 1902 med målet att driva Bollerups gård för utbildnings- och forskningssyften. Idag lever Sylvans vision vidare genom Bollerup som friskola med riksintag, där vi erbjuder naturbruksprogram med inriktning på häst- och jordbruk samt gymnasiesärskola.

Tage Ludvig Sylvan avled 1879, och hans son Peter Hjalmar följde efter 1897. Sylvan vilar i Ystad, medan sonen har sin sista vila på Bollerup. I sitt testamente från 1876 uttryckte Tage Ludvig Sylvan sin övertygelse: ”Jag anser, att ett lantbruksinstitut bör vara, jämte en mönsterfarm, där var och en utan skolgång kan se, huru lantbruk bör ändamålsenligt ställas och bedrivas, ett experimentalfält och en agrikulturkemisk försöksanstalt. Vad angår egendomens brukningssätt, så bör det huvudsakligen avse kreatursavel, för att kunna föregå med exempel, huru hästar och boskap bör uppfödas, och Institutet kunna förse orten med dugliga vagns- (icke kapplöpnings) hästar och goda mjölkkor.

Bollerup: en by och en borg

Bollerup har genom tiderna stavats på många olika sätt. Allt tar sin grund i den förste ägarens namn. Han hette Bulle och gav namn åt byn och även hela bygden – Bullathorp.

Bullathorp –Boolthorp – Bollerup

Bollerup 1816

Platsen där Bollerups Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium har sitt säte, rymmer många historiska intressanta händelser sedan den ovan nämnda Bulle gav platsen sitt namn på 1100-talet. Platsen kan också uppvisa en lång rad intressanta ägare, bland annat de båda mäktiga danska ätterna Due och Krognos vilka tydligast satt Bollerups namn på den danska och skånska kartan.

Bollerup_01

Bollerups borg som uppfördes på 1500-talet är fyra våningar hög och murad av gråsten, Komsta-kalksten och tegel. Den äldsta gaveln är på medeltida vis dekorerad med nischer och blinderingar. Några fönster har fortfarande kvar sin gotiska ram, men de flesta fönstren är vad gäller storlek och omfattning ett verk från 1600-talet.

Husets bottenvåning har genom att borggården fyllts upp fått karaktär av källare, men de väggfasta stenbänkar som finns bevarade visar att här, liksom på Glimmingehus, ursprungligen varit borgstuga. Både källaren och andra våningen har kryssvalv. I några av salarna i översta våningen finns rester av väggmålningar från 1500-talet. Byggnaden har kommit att bevaras åt eftervärlden tack vare att den, liksom Glimmingehus, använts som spannmålsmagasin, sedan den blivit omodern som bostad. 1927-45 gjordes en restaurering av borgen, varvid man rekonstruerade de forna rummen.

Klicka här för att ladda ner: Bollerups broschyr om Borgen

Klicka här för att ladda ner: Ägartavlan