Marie Gardesson, fd student och lärare

“Det självklara valet för mig som ville arbeta med lantbruk”, utbrister Marie när hon får frågan varför hon valde Bollerup inför sina egna gymnasiestudier år 2004.

Hon förklarar att hennes högt ställda förväntningar infriades under de kommande studieåren.
“Jag hade hört mycket positivt, att det skulle vara bra lärare, att det fanns ett stort skoljordbruk som gjorde att vi kunde lära oss saker ur ett verkligt perspektiv. På riktigt.”

Marie växte upp på gård och tyckte tidigt att lantbruksarbetet var väldigt roligt, gillade det praktiska och fysiska utomhusarbetet.
“En sak jag minns från gymnasietiden som väldigt positiv var att lärararna inte gjorde skillnad på de som kom från lantbruk och de som inte gjorde det, alla skulle prova allt, det gällde även både killar och tjejer. Det är någonting jag är noga med nu när jag är lärare på Bollerup, det är viktigt att testa allt.”

Marie G
Marie återvände till Bollerup som lärare efter lantmästarstudier på Alnarp och arbete på en växtodlingsgård.
“Under tiden på Alnarp var jag stödperson för en blind person, en pedagogiskt utmaning, det var då jag upptäckte hur roligt jag tycker att det är att hjälpa andra utvecklas och lära sig nya saker. Både lustfyllt och meningsfullt.”

Nu undervisar Marie i både praktiska och teoretiska moment inom lantbruk, hennes expertis är växtodling.
“När jag väl börjat fundera på läraryrket var det just Bollerup jag såg framför mig, jag hade så mycket positiva minnen därifrån. Jag är väldigt glad över att jag jobbar här nu och väldigt stolt över våra elever; de har så mycket vilja, kunskap, så många frågor och så mycket tro på framtiden.”

Marie ser nu sina elever göra liknande resor som hon själv gjorde under sin studietid på Bollerup.
“Jag tänker på dels den personliga utvecklingsresan och så tänker jag på vännerna, de får vänner för livet, precis som jag fick. Många av mina närmaste idag är vänskapsband som knöts under gymnasiet och håller än.