Frågor
& svar

Våra hästinriktningar

Anrika stallar, hästboxar, fyra ridhus, utebana, terrängbana, veterinärklinik och eget stuteri. På Bollerup finns allt du behöver för att leva ett smidigt, tryggt och lärorikt hästliv, med eller utan egen häst.

Drömmer du om tre år på ett av Sveriges vackraste och varmaste ridgymnasium?

“Många som det gått bra för i branschen har pluggat på Bollerup i unga år, jag träffar på dem titt som tätt i olika sammanhang. Bollerup är förknippat med kvalitet.” Säger häststjärnan Lisen Bratt Fredricsson.

För dig som drömmer om ridgymnasium finns dessa alternativ på Bollerup:

-Hästinriktning med naturvetenskapliga kurser
-Unghästutbildningen “den unga hästens utveckling (finns bara på Bollerup)

Bollerup är ett aktivt stuteri med ständigt pågående aktiviteter som fölbedömning, sommarpremiering, treårstest, kvalitetstävlan och rådgivande hingstbedömning. På gården finns ca 100 egna hästar och mellan 8 och 12 föl om året. Vi har även egen veterinärklinik och seminstation, för dig som elev innebär det att du får en unik möjlighet att följa individer från avelsplanering till utbildad häst, på riktigt nära håll.

På skolan får du rida och köra häst och får lära dig att ta hand om hästar i olika åldrar på bästa sätt. Utbildning i att köra traktor och sköta en hästanläggning ingår också.

Alla elever som börjar på Bollerup har möjlighet att ta med sig sin egen häst, stallet har 53 boxar. Sedan 2005 finns veterinärklinik på Bollerup. Utrustningen på kliniken är modern med bland annat digital röntgen.

På Bollerup finns fyra ridhus, en utebana och en terrängbana (2 st 60 x 20 m, 1 st 80 x 20 m samt 1 st 40 x 20 m, utebanan är 70 x 30 m) där du som elev har möjlighet att träna din privata häst. Bollerup har även aktiva samarbeten med Bollerups Rid- och Körklubb, Österlens hästvänner, Flyinge samt SWB (Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen).

Klicka på bilden för att se filmen om elevens egen stories om Bollerup

Här nedan visar vi några exempel på yrken som du kan arbeta med efter våra utbildningar, men det finns förstås många fler. Vissa av yrkena nedan kräver att du läser vidare på högskola efter gymnasiet. Vi guidar dig gärna så att du gör rätt val för din framtid!

 

 

Inriktning Häst:
Hästskötare
Stallchef
Hippolog
Hovslagare
Veterinär
Ridlärare

Att välja ridgymnasium kan vara ett sätt att få mental balans under studietiden, Elin Mo som pluggar hästinriktning på Bollerup säger såhär:

“Mina äldre syskon har också läst natur och jag har sett på dem hur lätt det är att bli uppslukad av sina studier. Min tanke var att med praktiska delar i skolan, tillgång till naturen och en egen häst på plats skulle jag vara tvungen att pausa, att koppla bort studierna inemellan. En plan som har funkat! När jag är i stallet finns bara nuet med hästarna.”

123A5551 copy

Och har du ditt sikte inställt på ett yrkesliv inom häst finns gott om alumner som kan visa vägen, Mikaela Bergström, fd elev, om hästutbildningen:

Jag som jobbar med import och utbildning av tävlingshästar idag anser att det var en unik möjlighet att få följa hästar från föl till utbildad häst. Det var också väldigt värdefullt att Bollerup har helheten, att vi som valde häst även fick inblick i lantbruksverksamheten, från “frö till hö” som man säger, även det har jag nytta av i min vardag idag.”

Men ridgymnasium är inte bara för den som har ett hästyrke i sikte. Bratt Fredricsson förklarar:

“Jag brukar säga det efter vi varit på Bollerup, att tiden eleverna får där har de nytta av hela livet. De lär sig att ta ansvar, att jobba i team, att arbeta fysiskt. Det är en fin livserfarenhet helt enkelt, oavsett om det sedan blir ett hästyrke eller inte. Det är inte en tillfällighet att många starka ledare är hästpersoner i grunden. Att lära sig samarbeta med så stora respektingivande djur som hästar är, lär dig både kommunikation och hårt arbete.”