Vanliga frågor och svar

Hur kommer jag till Bollerup?

Svar: Varje måndag går det bussar från Malmö via Svedala, Skurup, Ystad och Tomelilla. På fredagar går bussarna härifrån på eftermiddagen och stannar på samma ställen. Biljetter köper man på Fritid.

Om man behöver går till tandläkare, läkare, etc, hur gör man då?

Svar: Du kan beställa transport av Fritid senast 3 dagar före aktuellt datum så fixar de så att du kommer iväg på ditt besök.

Vad finns det för fritidsaktiviteter?

Svar: Vi har egen idrottshall, fotbollsplan, tennisbana, beachvolleybollbana, paintballbana och utrustad musikstudio. Alla ridhus och ridslingor är tillgängliga. Vi ordnar aktiviteter som bio, Friskis & Svettis, fotbollsträning, innebandy, volleyboll, studiebesök, laserdome, paintball yoga och bugg. Men också kurser t ex Jägarexamen.

Bollerup-kohuvud

Finns det boende till alla elever som kommer in på Bollerup?

Svar: Ja, det finns det.

Får man själv välja var man vill bo?

Svar: Du kan ha önskemål om ditt boende, sedan gör vi allt för att det ska bli så bra som möjligt.

Kan jag laga min egen mat på boendet?

Svar: Alla elevhem har kök, men alla som bor på internatet betalar för samtliga måltider.

Kan man få specialkost?

Svar: Ja, men det krävs läkarintyg vid allergier.

Vilka möbler finns på rummen på internatet?

Svar: Skrivbord, skrivbordsstol, säng, byrå, bokhylla.

Vad måste jag ta med mig till Bollerup för att bo på internatet?

Svar: Täcke, kudde, sängkläder.

Måste man ta med sänglinne och kudde?

Svar: Ja.

Får man ta med egna gardiner?

Svar: Ja, det går bra.

Får man stanna kvar på helgen?

Svar: Ja, men man måste skriva upp sig på en lista så att vi vet vilka som stannar kvar.

Finns det mat på helgen i matsalen?

Svar: Nej, om man kommer från en ort utanför Skåne så har man möjlighet till att beställa en helgkostkasse från köket, detta faktureras på din elevfaktura. Om du vill så kan du åka in med fredagsbussen till Tomelilla och handla.

Får man ha husdjur med sig på internatet?

Svar: Ja, du får ha max ett husdjur med dig, du får då bo i ett av de elevhus som tillåter husdjur. Du får inte ta med ormar eller ödlor.

Får man ha husdjur med sig på lektioner?

Svar: Nej.

Hur söker man till skolan?

Man söker som vanligt genom gymnasieantagningen. I Skåne är sista ansökningsdag den 15 februari.

Hur många poäng behöver jag för att komma in på ett visst program?

Det varierar från år till år beroende på vilka som söker till programmet och vilka betyg de har. Du kan titta på senaste antagningsstatistiken för att se på ett ungefär vad du behöver för att bli antagen. Länk till skanegy.se

Måste jag läsa språk på gymnasiet?

Svenska och engelska ingår i alla program. På vissa program finns det krav på övriga språk såsom spanska, franska och tyska (moderna språk). Språk kan ge meritpoäng. Om du väljer att inte läsa språk på gymnasiet och sedan ångrar dig kan du göra det inom vuxenutbildningen.

Om jag vill gå en gymnasieutbildning på annan ort. Kan jag göra det?

De utbildningar som har riksintag kan du söka oberoende av var i Sverige du bor. Du kan även ansöka om platser vid idrottsgymnasier eller godkända fristående gymnasieskolor utan att bo på orten där utbildningen ges.

Vad händer om jag inte får godkänt i matte?

Du är inte behörig till gymnasiet om du inte har godkänt i matte. Det finns dock sätt att göra sig behörig på. Det finns inriktningar inom Introduktionsprogrammen, IM där du som inte är behörig kan bli behörig.

Kan man få högskolebehörighet även om man läser ett yrkesprogram?

Ja det kan man. På ett yrkesprogram har du rätt att läsa de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet. Dessa kurser är Svenska/Svenska som andraspråk 1,2 och 3, Engelska 5 och 6 + Matematik 1 med lägsta betyget E. Tänk på att många utbildningar kräver andra ämnen utöver grundläggande behörighet, s k särskild behörighet.

Vem äger/driver skolan?

Bollerup är en friskola men eftersom vi ägs av en stiftelse så går överskottet alltid tillbaka till skolan och eleverna.

Hur länge har skolan funnits?

Vi startade 1912.

Är alla lärare behöriga?

Alla lärare i kärnämnen är behöriga och legitimerade. I Yrkesämnena undervisar behöriga lärare och instruktörer. Instruktörerna är utbildade lantmästare alternativt hippologer eller har motsvarande kunskaper och erfarenheter.

Kostar det något att gå i skolan?

Nej, utbildningen är kostnadsfri. Du betalar för mat och boende.

Hur ser studieresultat på skolan ut ?

När det gäller studieresultat så ligger vi bland de tio bästa bland Sveriges alla gymnasieskolor. Vi har ett omfattande kursutbud vilket ger stora valmöjligheter för eleverna.